Irja: Dagen då världen vände
2 (7)
Deras mor lagade chili till dem, långkokade
grytkött i chili, kanel och choklad. Hon mörade det tills det smälte och
bildade moln av aromatisk lätthet mot tungan. Moln som stod i kontrast till den
bittra mjällheten hos bönorna och den syrliga segheten hos tomaterna, och som
harmoniserade med sötman och kraften hos de krossade avokadorna, kryddade med
vitlök, lime, salt och peppar. Hon lagade maten med kärlek som främsta
ingrediens, kärlek till dem, till kokkonsten, till kreativiteten och till
njutningen. För att vara ärlig, så brände hon vid grytan fler gånger än den
lyckades och blev den dröm den kunde vara. Deras mor kunde nämligen aldrig
göra bara en sak åt gången. Hon talade i telefon, lyssnade på musik, byggde
legoslott, såg på barnprogram och körde en maskin tvätt, skickade iväg ett mail
och diskade, alltmedan grytan puttrade och borde röras om i. Och egentligen
handlade det mer om att sitta ner till bords tillsammans. Måltider där de fick
tid att sitta och prata om vad som än föll sig naturligt just då. Och så fanns
måltiderna, då de tävlade i vem som åt upp först eller i vem som växte mest.
Och de där de vägrade äta och skrikande lämnade bordet, stampade ut ilskan i
hallen och kom tillbaka som om ingenting hänt. Middagen blev tidigt dagens
höjdpunkt, den plats där dagen samlar ihop alla upplevelser till ett flöde av
skeenden att tala om eller förtiga, en plats där man kan vila för det som
kommer därefter, kvällsrutinerna, är tydligt och omöjligt att ifrågasätta.
Irja Liljeholm
Irja Liljeholm
Du är en författare. Punkt.
BeantwoordenVerwijderen