woensdag 4 december 2013

Irja: Bortbytingen (4)


Sax och efterbörd. Handdukar och lent varmt vatten. Litet mirakel som andas och dricker.
Den starka med tårar av kärlek och med knän som till slut får ge vika, en stol, fort. En telefon som inte svarar med signaler. En stolthet. Över barn och barnbarn. Över sig själv. Urkvinna, tänker hon. Om dem båda. Urkvinna säger hon, säger de två tårögda. 
Titta. Beundra! Hårborst och näsplutt. Tio av tio möjliga. 
Den seende som sover, suckar smackar. Bara stormen nu som slår mot trävirket.
Den starka får ordning på knäna och reser sig från stolen. Städar undan och bäddar rent och ordnar en smörgås och te med socker. Skjuter undan vidare tankar på sådant som kanske kan vara trasigt, sådant en mormor som hon inte kan laga. Telefon utan signaler. Batteridöd bil, under snötäcke dessutom. Blod som måste stillna. 
Vindarna slår, men lite långsammare nu. Hopp. Bädden är ren och stor nog. Den starka väcker den seende, kom och titta. Har du sett? Mamman till två som bäddar ner den seende hos sig, sov hos mig. Titta, nu är ni två. Sådan var du också, ser du? Den seende är nära nog dubbelseende. Det blir så när sömnens mjukhet beblandar sig med den gångna nattens känslosvall. Mormor på en stol med kudde i ryggen och filt över sig, telefonen i handen. Ska vaka nu. Ni ska sova. Vila. Bra. Allt är bra nu. 

Irja Liljeholm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten