dinsdag 12 december 2017

Irja: Minna, del 12


 
Det finns dagar som blir till veckor som blir till månader som blir till år. Sådana som är varandra intill förväxling lika. Sådana där det enda som kan hålla en liten människa upprätt är disciplin.

Det var bara vid pianot i aulan, en annan aula nu, ett annat piano och en annan skola, som Minna kände vibratot av sin själ. Det var enbart när hon spelade som de rullande vågorna mot klippbranten lade sig till ro. Dånet var omöjligt att bringa till bedarrning utan musikens täta väv. Så Minna övade. Hon lärde sig att bli tekniskt skicklig. Med tiden glömde hon att lyssna efter Damen, hon började lyssna efter omgivningens uppskattning istället. Hennes förfarenhet gav henne anseende, hon var ett ungt och pålitligt löfte. Minna gick ifrån huset där hon bodde tidigt om mornarna, övade i skolans aula en timma innan undervisningen började, tog plats längst bak med böjd nacke genom lektion efter lektion, tecknade noter på alla tomma ytor. Var orörbar, onåbar. På lunchrasterna övade hon igen. Hon åt äpplen, choklad och nötter hon köpte för fickpengarna och undvek skolmatsalen för att slippa sitta vid samma bord som de andra eleverna eller ensam vid ett bord kladdigt av deras sladder. Hon levde endast för och i partiturens tukt. Efter skolan övade hon igen, tills vaktmästaren skickade ut henne för att kunna låsa. Då gick hon till huset där hon bodde, serverades en nyttig middag enligt kostcirkeln av fosterföräldrarna och gick sedan upp på sitt rum och gjorde läxor. Sov gjorde hon också efter det, men det var ingen vila. För vila kan man bara finna när man har ett betrott hem inom sig, istället för ett imploderat innanmäte där vågor slår mot klippor, om och om igen.

Men Minna, hon växte. På mer sätt än de skolsköterskans rapporter kunde vittna om. För omgivningen var det ju bara siffror, BMI som bevakades, större kläder och skor som inhandlades. Så faktiskt, Minna fick växa i fred. Och när dagarna gick och blev till veckor och månader och år fick Minna ett mål och fyllde det med mening. Hon växte in i musikerns fatabur. 

Irja Liljeholm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten