vrijdag 14 juni 2013

Ann-Charlotte: I en egen kokong 14


Tobias saktar ner på stegen, han närmar sig en träbyggnad utan väggar, liknelsen slår honom med ett gigantiskt strandparasoll någonstans på en söderhavsö, fast här finns inga cocktails med små paraplyn, här sitter tuggumin fastkletade på mittstolpen. Detta är den gamla rökrutan där de tuffa killarna och tjejerna hängde på högstadiet. Det var iallafall vad Tobias tyckte på den tiden, perspektivet ändras med åren.. Tobias tänker på den första gången han snusade, han hade slagit vad med någon att han kunde ha prillan inne i 30 minuter. Han blev alldeles snurrig i huvudet och illamående, snuset frätte och borrade sig igenom insidan av hans läpp men han hade vunnit vadet. 
Skolbyggnaden är inte nämvärt förändrad, jo förresten färgen är förändrad, han kommer ihåg en grå blå rektangulär byggnad, denna verkar vara ommålad i mörkgrönt. Papperskorgarna svämmar över, det ligger några ölburkar på marken bredvid. Tobias undrar om det fortfarande festas och dricks hejvilt på helgerna här. 

Starksprit är något som Tobias lärde sig att förakta redan tidigt. Han lärde sig läxan efter att ha halsat en 75a absolut vodka i ett försök att glömma och döva hur hans föräldrar ständigt försökte överrösa varandra med lögner och falska anklagelser. Resultatet blev  nästan ödesdigert, han var en hårsmån ifrån att behöva magpumpas. Tobias pappa och starksprit gick inte heller bra ihop. Spriten gjorde honom ofta våldsam. Bam! Smack! Tobias ser filmen av hur pappa drämmer ett vedträ mot mammas käke. Bilden som fastnat på näthinnan är suddig och blodig men den är verklig, lika verklig här och nu som för 20 år sedan. Hela hans kropp spänner sig som en pilbåge, hans ilska, hans rädsla och frustration blossar upp inom honom. Han är vuxen nu och begriper att hans handlingsförlamning och på samma gång loyaliteten till sin pappa var en del av det smutsiga, fula spel som hans pappa spelade. Han vet att han manipulerades, han vet men kan inte förlåta sig själv. Vad gör han här egentligen, han borde åka hem till Emma och tvillingarna.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten