dinsdag 11 juni 2013

Irja: Sommarmorgon- En månfri natt


Fanny väntar. Utanför fönstret leker barnen. De har satt en tröja på Sirius, hon protesterar inte, hon accepterar med glädje att inkorporeras i deras skara. Barnen har roligt. De är inte bara i här och nu, de är i alltid. De är i det enda sanna varandet. I det som räknas. Edith i desperationen framför henne, hon själv i igenkänningen. Och i medlidandet. Och det är skönt att inte vara ensam. Men ännu viktigare är de aningar som ger ett visst utrymme. Så hon ställer frågan igen.
”Vad gjorde du?”  Hon ställer den beräknande. Ulf försvann, Edith trodde att han var död. Hade hon gjort någonting? Är Fanny inte ensam om att ha överskridit en gräns?
Edith svarar inte på en stund, hon bryter med ett skratt, men ett torrt, kontrollerat kraxande den här gången.
”Ja du. Jag försökte göra mig fri, flera gånger. Det enda som hjälpte, men inte helt, det var när det kom in en ny kvinna i hans liv. Förlåt, jag visste inte att det var du. Jag skulle ha varnat dig om jag vetat. Skulle jag kunna få mer vatten?” Edith fuktar läpparna, snurrar på glaset. ”Det var en natt, en månfri mörk natt. Alla sov. Mina mjuka sulor skrapade gruset på gångstigen. Jag lyfte och satte ner fötterna noga i strävan att minimera all friktion. Porten som inte går att öppna utan ett klick, porten som slår igen med ett dån. Jag hade en handduk med mig. Gångjärnen tickade när jag höll emot och lyckades få smällen att utebli med handdukens hjälp. Det lilla som hördes var för svagt att ta sig igenom ytterdörrar, och alldeles säkert kunde det inte eka ända upp till en lägenhet på femman. Jag tog inte hissen, den med kedjor som svischar. Jag tassade upp för trapporna. Lät lampan förbli släckt. Mitt hjärta bultade och huset flimrade i mitt hjärtas rytm. Det var som en trans. Ett måste som blivit en överenskommelse mellan mig och huset. Det visste vad jag varit med om och ville inte längre associeras med hans gärningar. Så kändes det. För mig, som alltid trott på det goda i varje människa. Jag hade oljat nyckeln, och den gled lätt in i låset. Sesam öppna dig. Allt som hördes var min och husets rytmiska puls. Till vänster i hallen fanns badrummet. Dörren stod öppen. Hans tandborste låg på glasplattan ovanför handfatet. Allting svor sig samman för att mitt ärende skulle lyckas. Flaskan med essensen i en kedja om halsen. Det såg ut som ett smycke, det vackraste smycke jag någonsin burit. Jag tömde flaskans innehåll över tandborstens  hår. Blixtrade mot den, mot alltet och evigheten: Låt detta fungera.”

Irja Liljeholm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten