zondag 2 juni 2013

Ann-Charlotte: I en egen kokong 2



“Täck Karl,låt honom inte komma igenom försvarsmuren”! Tobias ökar farten, hinner ikapp Karl, läser av hans nästa drag och följer honom, det är nästan som att de två bildar ett par omslingrade i en modern dans. Karl för och Tobias följer men så är rollerna plötsligt ombytta. Tobias bryter sig loss, springer, han känner en brännande känsla i bägge låren men fortsätter dribbla längst den vänstra långsidan. Hans blick söker av målgården letar efter medspelare. Hans bruna ögon fångar målvaktens. Ett par nyfikna ögon under en snedknippt ponylugg. Gul svarta målvaktshandskar kupade om en osynlig boll. Tobias ler tafatt samtidigt som han bryskt blir tacklad och förlorar fotfästet. 

Han snavar över en trädrot som ligger dold under den ljus oranga finkorniga sanden. Tobias svär till men forsätter att springa fast i ett långsammare tempo. Automatiskt letar sig hans ena hand till hans vänstra knä. Han behöver inte ens titta, han vet precis hur ärret ser ut efter skrubbsåret som han fick i den där matchen i femman på mellanstadiet. 
Rasterna i Bergaskolan såg likadana ut under hela mellanstadiet. Killarna i klassen spelade fotboll på grusplanen som låg mittemot deras klassrum på andra sidan vägen. Förutom busstrafiken till och från Nyby passerade endast ett fåtal bilar den vägen. Tjejerna i klassen brukade hoppa rep eller leka med studbollar. Någon enstaka gång spelade killarna och tjejerna ett bollspel tillsammans som dom kallade nigger. ( I dagens samhälle är det ett alldeles för laddat ord och kallas spelet ruta har Tobias läst någonstans. )
Dom manliga och kvinnliga rollerna var redan då till viss del inrutade. Var och en visste sin plats på schakbrädet även fast de flesta ännu inte lärt känna sina starka och svaga sidor.

Fast Marie var annorlunda, en riktig kill tjej. Hon hängde alltid med killarna i klassen. Spelade fotboll och klättrade i träd. Det var nog ingen av de andra killarna som såg henne som en tjej. Hennes hår var ofta kortklippt, hon hade en spänstig stark kropp. Tobias hade aldrig sett henne i kjol eller klänning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten