zaterdag 13 december 2014

Cecilia / Själavandring, Dag 13



I huvudet kunde hon höra julsånger tonas in och ut ur varandra, så som en diskjockey på 80-talet brukade dimma den ena låten in i den andra. Trots att hon försökte att koncentrera sig på nuet, på att lyssna till vargens fotsteg, till grenar och trädstammar som gnisslande när de rörde sig mot varandra till vindens nycker, så hörde hon julsång efter julsång.

Samtidigt, med varje steg hon tog i den djupa snön, så kom tankarna. Samma tankar som alltid mal ; “Hur hade hon landat här? Hur kunde det bli såhär? Att livet bara gick och det kändes så fel? Så fel trots att det fanns så ofantligt mycket mer rätt än fel?”

Meru kände hur människan ibland blev lite tyngre – hennes tag om hans päls släppte lite samtidigt som hon lutade sig djupare mot honom. Ett ögonblick senare var taget bestämdare och hon gick upprätt igen.
Så höll det på. Tung. I takt. Tung. I takt. Tung. Tung. I takt.

Han förstod vad hon bar på.

När han var liten valp hade han ofta vandrat över de höga och vassa klipporna med Silver, som han kallade sin mor då – nu var hon Den Vita även för honom – och ställt samma frågor om och om igen; “Vad hände? När blev avståndet så stort? Varför? Varför kallar människan oss ett hot? Varför är de rädda för oss? Var kommer hatet ifrån?”

Julsångerna tystnade.

Elsa hörde vinden ikapp med Merus andetag.

Lite längre fram såg det ut att finnas lä. Molntäcket hade öppnats och halvmånen sken ner över två stora stenar lutandes mot varandra. Mellan stenarna skulle det vara stilla.

Stilla, som en Lucia-morgon.

Minnen av Lucia-tåg, från en lycklig skoltid, vällde över Elsa.
Ljuset! Vi bär alla ett ljus! Hon kom ihåg!
Hur det var när själen var hel.

Meru sänkte nosen och började putta runt snön vid öppningen till de lutande granitblocken genom att röra på huvudet med svepande rörelser vilka fick nosen att fungera som en sopkvast.
Torrt, fnöskigt gräs och varm jord kom upp till ytan.

Elsa såg hans ögon glänsa som två levande ljus.

Hans själ var hel.


Cecilia Götherström, 13 december 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten