donderdag 11 december 2014

Irja, Bärnstensflickan (11)



Bärnstensflickan kliver runt stampigt på vinden. Utanför fönstret tomhet och inga trädkronor som rister åt henne. Läderjackan är stöddig- rubin- magi, hon tänker vad tusan vem bryr sig det är ju jag! Jag som har rätt. Inte ska jag gömma mig här det är MIG det är synd om de var ju så DUMMA. Barnen i skolan, gubbarna som dödat skogen, alla. Gör något! Armbågarna i sidan, jackärmarna guppar långa, nacken sträckt, hakan upp. Magen in och bestämd helomvändning. Strålande klar i tanken kliver hon ner i huset. Övervåningen med de två små rummet och det minimala badrummet är mörkt. Det kolsvarta slukar och hon ska synas nu, hon trevar och hittar lampknappen. Hon ska kliva ner och tufft och bestämt säga till mamma att hon inte ska gå i skolan mer. Så det så. Eller kanske men bara om det är en annan skola. Så det så.

Nedervåningen är mörk. Inte ens fönstrets elljusstakar lyser, de första mamma tänder när hon kommer hem så snart novembermörkret blivit nästan- december. Mamma tjyvstartar alltid, det säger hon själv. Bärnstensflickan tror att klockan är mycket, men hur mycket vet hon inte. Kanske är den tio i fyra eller kvart över nio. Någonting sådant måste det vara. Hon går in i köket, tänder ljusstaken, går ut i vardagsrummet, tänder den där också. Kikar inne i trappskrubben, mörk. Ingen mamma. Hon ropar för säkerhets skull.

Liten bärnstensflicka släpar med en stol, klättrar upp på den, letar i skåpet där kexen står. Hittar burken. Liten lämnar köksskåpet öppet och stolen kvar vid diskbänken. Kurar sedan inne på soffan. Äter kex som inte mättar. Hon som inte tycker om grönsaker eller fisk eller kött. Men det vore gott nu. Med ketchup till.

Bärnstensflickan väntar. Hon mjuknar, inuti.
Som om allt upplöses.

Bärnstensflickan väntar. Hon stelnar, utanpå.
Som om allt måste hejdas.

I väntan. 

Irja Liljeholm


Geen opmerkingen:

Een reactie posten